مقدمه: چرا این وبینار برگزار شد؟
داستان از اونجایی شروع میشه، که متأسفانه ارزش و وزن گزارشات مطالعات سنجش از دور در اکتشافات مواد معدنی، متناسب با تعداد صفحات گزارش نیست و یکی از اصلیترین دلایل این اتفاق عدم توجه به اصول اولیه مطالعات سنجش از دور و زمینشناسی هست. تصمیم گرفتم دانش و تجربه اندکی که در این حوزه دارم رو با بقیه به اشتراک بذارم. و با توجه به شرایط فعلی چه چیزی بهتر از یک وبینار رایگان؟! یک وبینار کاربردی در بهمن ماه 1400 با هدف ارائهی دیدگاهی واقعبینانه و به دور از تعصب در مورد کارکردهای مطالعات سنجش از دور در اکتشاف مواد معدنی، با همکاری سازمان فضایی ایران با نام “اشتباهات رایج مطالعات سنجش از دور در اکتشافات مواد معدنی” برگزار کردم که در انتهای این مطلب، ویدیوی اون وبینار رو در اختیارتون گذاشتم و میتونید مشاهده کنید. همچنین ویدیوی این وبینار رو میتونید از طریق کانال مدرسه اکتشاف در آپارات مشاهده کنید. توی این مطلب کوتاه قصد دارم کلیاتی از اون وبینار رو براتون بازگو کنم تا اگه براتون جذاب بود، وقت بذارید و این وبینار رایگان رو مشاهده کنید. این وبینار در 3 بخش اصلی برنامهریزی شده که در ادامه به طوری کلی به این موارد اشاره میکنم. یکی از اصلیترین نقاط قوت این وبینار از نظر خودم، ارائه مثالهای کابردری و عملی متنوع بود.
خطاهای پیشپردازشی
✅ انتخاب داده مناسب: گام نخست را صحیح بردارید!
- کانهزایی میتواند با ویژگیهایی از جمله سنگشناسی (تفکیک لیتولوژی)، ساختارها و دگرسانیهای گرمابی در محیطهای مختلف زمینشناسی در ارتباط باشد. در مطالعات مختلف نشان داده شده است که تصاویر ماهوارهای، امکان پتانسیلیابی کانیسازی با بارزسازی ساختارها، دگرسانیهای گرمابی، سنگشناسی و مورفولوژی را، مخصوصاً در محیطهای خشک و نیمه خشک، فراهم میآورد.
- به منظور انتخاب صحیح و استفاده از دادههای مناسب در هر پروژه، آشنایی با محدودههای طیفی سنجندههای موجود از جمله دادههای استر، لندست ۸ و سنتینل ۲ ضروری است.
✅ عدم توجه به سطح پردازش تصاویر: به دستورالعملها دقت کنید!
- بر روی تمامی دادههای سنجش از دور، قبل از ارائه به کاربرها، برخی از تصحیحات انجام میشود. با توجه به میزان تصحیحات اعمال شده بر روی هر داده،سطوح پردازشی مختلفی تعریف میشود. برای یافتن سطوح پردازشی هر داده، پیشنهاد میشود به User Handbook و User Guide ارائه شده توسط سازمانهای ارائهدهنده دادهها مراجعه شود.
✅ کیفیت دادهها پس از انجام پیشپردازش: طوطیوار پیش نروید!
- حتماً پس از انجام هر مرحله و ایجاد هر گونه تغییر بر روی داده، آن را در نرمافزار لود نمایید و به صورت بصری شرایط آن را بررسی نمایید.
خطاهای پردازشی
✅ عدم توجه به کلیدهای اکتشافی مختص هر کانسار: اصول زمینشناسی را در کنار اصول سنجش از دور قرار دهید.
- هر کانسار کلیدهای اکتشافی مختص وجودش را دارد (قرار نیست در مطالعات سنجش از دور همیشه دگرسانیها بارز شوند.)
✅ خطاهای ناشی از تداخل طیفی: دانش خود را در سنجش از دور تقویت نمایید.
- بسیاری از طیفهای کانیها در محدودههای مختلف طیفی مشابهاند (به خصوص وقتی محدود به دادههای چند طیفی هستیم). جهت جلوگیری از رخداد اشتباه کاربر نیاز به فهم صحیح دلیل ویژگیهای جذب طیفی دارد.
- نمیتوان از همهی طیفها برای شناسایی مستقیم کانیها استفاده کرد.
خطاهای تفسیری
✅ عدم تطابق دادههای سنجش از دور با اطلاعات زمینشناسی
- در بسیاری از گزارشها، ارتباط منطقی بین نتایج سنجش از دور و ویژگیهای زمینشناسی منطقه دیده نمیشود. یکی از اصلیترین وظایف کاربران تفسیر نتایج پردازش تصاویر، بدون نقض اصول سنجش از دور و اصول زمینشناسی است.
✅ بررسی نکردن خروجیها در گوگل ارث یا دادههای کمکی
- بسیاری از مناطق بارزسازیشده، ممکن است با وجود انطباق بر آبراههها، پوشش گیاهی، یا فعالیتهای انسانی اشتباهاً بهعنوان مناطق امیدبخش معرفی شوند. یک کنترل ساده با تصاویر گوگل ارث میتواند خطاهای تفسیری را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
✅ لزوم صحتسنجی و بازدید میدانی
- نتایج سنجش از دور زمانی اعتبار مییابند که در مطالعات میدانی تأیید شوند.
سلام لطفا بیشتر راهنمایی میکنید؟ من متوجه نشدم مرحله آخرش چطوری هست.
با تشکر
سلام علیرضای عزیز
توضیحات بیشتر به آدرس ایمیل شما ارسال شد.
با تشکر از همراهی شما.
ممنونم توضیحاتتون عالی بود
از زحمات شما بسیار ممنونم.