بارگیری صفحه

معرفی داده های PRISMA

مقدمه

داده‌­های ماهواره­‌ای ابرطیفی پریسما (PRISMA) که توسط آژانس فضایی ایتالیا در چند سال اخیر به دو صورت آرشیو و درخواستی در اختیار عموم قرار گرفته است، محققان زیادی را جهت انجام تحقیقات تازه در حوزه سنجش از دور مشتاق نموده است. این امر دو دلیل اصلی دارد: 1) رایگان بودن داده‌­های ابرطیفی پریسما و 2) کیفیت بالاتر این داده‌ها نسبت به سایر داده‌های ابرطیفی قابل تهیه در ایران (مانند هایپریون) که بعضاً محدودیت‌های زیادی نیز در فراهم‌آوری دارند.

 

معرفی داده‌های پریسما

پایه‌­ریزی ایجاد داده‌­های پریسما، از پروژه HyPSEO که یک همکاری مشترک فیمابین آژانس فضایی ایتالیا (ISA) و کانادا (CSA) بود، آغاز گردید. ماهواره پریسما در 22 مارس 2019 (مقارن با 20 اسفند 1397) توسط راکت VEGA به فضا پرتاب شد. هر صحنه تصویری (سین) از داده‌های ماهواره پریسما، پوشش مساحتی 900 کیلومترمربعی (30 در 30 کیلومتر) را از سطح زمین در اختیار کاربران قرار می‌دهد و این قابلیت را دارد که روزانه 200.000 کیلومترمربع از سطح زمین را تصویربرداری نماید.

علاوه بر باندهای مرئی، مادون قرمز نزدیک و مادون قرمز طول موج کوتاه، به لطف دارا بودن باند پانکروماتیک با قدرت تفکیک مکانی 5 متر (400 تا 700 نانومتر)، تحولی عظیم در شناسایی پدیده‌­های کم وسعت را ایجاد نموده است. در واقع داده­‌های پریسما در این ویژگی کاملاً منحصربفرد می‌­باشند و در حال حاضر هیچ داده‌­ی ماهواره‌­ای مشابهی با چنین قابلیت‌هایی به صورت رایگان عرضه نمی‌­شود.

هر داده پرییما با 66 باند، محدوده­­‌ی طیفی 400 تا 1010 نانومتر (VNIR) و با 174 باند، محدوده­ی طیفی 920 تا 2505 نانومتر (SWIR) را با قدرت تفکیک مکانی 30 متر پوشش می‌دهد. پهنای باند داده‌­های پریسما کمتر از 12 نانومتر و قدرت تفکیک رادیومتری آن­‌ها 12 بیت می­‌باشد. نسبت سیگنال به نویز در داده‌های پریزما در محدوده‌­های طیفی VNIR، SWIR و PAN به ترتیب برابر است با >200:1، >100:1 و >240:1. در حال حاضر داده‌های پریسما در سه سطح پردازشی 0، 1 و 2 به شرح زیر ارائه می­شوند:

  • Level 1: داده­‌های رادیانس سنسور (سطح اولیه TOA).
  • Level 2B: داده‌­های رادیانس سطحی (تبدیل رادیانس سنسور به رادیانس سطح زمین – bottom-of atmosphere radiance)، حاصل شده از داده‌­های L1.
  • Level 2C: داده‌­های بازتاب سطحی شامل نقشه بخار آب و ضخامت آئروسول (ایجاد شده از داده‌­های L1 – تبدیل رادیانس سطح به رفلکتانس سطح).
  • Level 2D: داده­‌های L2C که بر روی آن­‌ها مضافاً فرآیند ژئوکدینگ اعمال شده و داده‌ها مختصاتی دقیق دارند.

امکان تهیه داده‌های پریسما، از طریق آژانس فضایی ایتالیا (https://prisma.asi.it/) تحت شرایطی فراهم می‌باشد اما امکان ارائه­‌ی داده­‌های سطح L0 به کاربران، که شامل داده­‌های خام اولیه و ثبت شده توسط سنجنده می­‌باشد، پیش‌بینی نشده است و تنها می‌توان داده‌های سایر سطوح پردازشی (معرفی­شده در بالا) را دریافت نمود.

 

خبر خوب

اگر علاقمند به آشنایی بیشتر با داده‌های پریسما هستید یه خبر خیلی خوب داریم براتون! همین الان از طریق لینکی که در ادامه براتون گذاشتم میتونید به صفحه کارگاه آموزشی “داده‌های پریسما، ابزاری جدید در حوزه سنجش از دور” سر بزنید و جزئیات کارگاه برگزار شده رو مطالعه کنید، در صورتی که سرفصل‌های دوره براتون مفید بود، میتونید ویدیوهای دوره رو تهیه کنید!

نوشته قبلی

دور دوم مزایده عمومی محدوده‌های معدنی

نوشته بعدی

چگونه به موفقیت در انجام پروژه‌های سنجش از دور نزدیک شویم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری